ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΡΟΣ Β΄* (1924−1974)
Το 1922 η Πέρα Κλούμπ κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας. Μάλιστα οι εφημερίδες της εποχής ανέφεραν « Μια Ελληνίδα πρωταθλήτρια Τουρκίας…». Ως πρωταθλήτρια συμμετείχε σε ένα τουρνουά στην πόλη Νις της Γαλλίας. Λόγω όμως των γεγονότων της εποχής (Μικρασσιατική Καταστροφή) οι ποδοσφαιριστές ζήτησαν πολιτικό άσυλο φοβούμενοι να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.
Έτσι βρέθηκαν πρόσφυγες στην περιοχή των Αμπελοκήπων (Πανόρμου, Αλεξάνδρας, Γηροκομείο Αθηνών). Η πολιτεία το 1924 δημιούργησε καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας. Πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στην περιοχή και) ίδρυσαν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, την ΑΕΚ.
Μετά από περίπου πέντε χρόνια επέστρεψε και ο Κ. Νεγρεπόντη από τη Γαλλία (αρχηγός της ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ και μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα) και αγωνίστηκε στην ΑΕΚ. Μάλιστα διετέλεσε και προπονητής κάποια στιγμή της Εθνικής Ελλάδος. Ωστόσο κάποιοι πρόσφυγες που παρέμειναν στην περιοχή του Γηροκομείου Αθηνών ήθελαν να διατηρηθεί το όνομα της ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ για να τους θυμίζει την μεγάλη ομάδα των Ελλήνων στην Πόλη.
Με πρωτεργάτες τους Αντώνη Γρηγοριάδη και Καραγιάννη ιδρύθηκε η ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ Αθηνών. Η ομάδα από τα πρώτα της χρόνια πρωταγωνίστησε στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής. Πλήθος ποδοσφαιριστών φόρεσαν την τιμημένη φανέλα της μεταξύ των οποίων κάποιοι διακρίθηκαν και έπαιξαν και σε μεγαλύτερες κατηγορίες.
Ξεχωρίζουν ο Μιχάλης Καραγιάννης (αδελφός του Αντώνη) που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Πετρίδης που μεταγράφηκε στην ΑΕΚ και έφτασε μέχρι την Εθνική Ελλάδας (ήταν κάποια στιγμή προπονητής στην ΑΕΚ αλλά και στην ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ) οι αδελφοί Σπετζαρία, ο Σκόνδρας στον Απόλλωνα ο Γ. Σπυριδόπουλος στην Νεμέα και πολλοί άλλοι. Αξίζει να σημειωθεί πως η δραστηριότητα της ομάδας δεν περιορίστηκε στον αθλητικό τομέα.
Η ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ στην δύσκολη περίοδο της κατοχής της φτώχιας και ανέχειας προσέφερε και κοινωνικό έργο βοηθώντας αδύναμους συμπολίτες στην περιοχή. Το 1967 επί δικτατορίας ο τότε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ασλανίδης υποχρέωσε την ομάδα να κάνει συγχώνευση με άλλο σύλλογο και να αλλάξει όνομα. Το τότε ΔΣ σε συνεννόηση με τον ΑΟ Φειδιππίδη, που μάλιστα είχαμε τα ίδια χρώματα στην εμφάνισή μας, αποφάσισε την συγχώνευση και ο νέος Σύλλογος ονομάστηκε «ΑΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ».
Η δικτατορία κατήργησε τα προεδρεία των Σωματείων κι έτσι διορίστηκε πρόεδρος του «ΑΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ» ο κ. Αρλέτης Κων/νος. Κατά την μεταπολίτευση ο κ. Αρλέτης μετά από λαϊκή απαίτηση υποχρεώθηκε και παρέδωσε τον Σύλλογο στην προηγούμενη διοίκηση επειδή κατά την επταετία δεν γίνονταν εκλογές, ούτε φυσικά υπήρχαν μέλη. Η Νέα Διοίκηση που προέκυψε έπρεπε να εγγράψει νέα μέλη. Ωστόσο τα παλαιά μέλη δεν ήθελαν το όνομα «ΒΥΖΑΝΤΙΟ» και το 1975 που ψηφίστηκε ο ν.75/75 που υποχρέωνε τα Σωματεία να κάνουν τροποποίηση Καταστατικού έγινε η αλλαγή ονομασίας από «ΑΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ» σε «ΑΟ ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ».
Σημαντικοί παράγοντες διαμόρφωσαν την ταυτότητα του Συλλόγου κατά την προαναφερόμενη περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρονται ο Αντώνης Γρηγοριάδης που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και ψυχή της ομάδας για πάνω από 50 χρόνια, ο γιος του Θόδωρος Γρηγοριάδης που συνέχισε το έργο του πατέρα του, ο Αθανάσιος Ρουμπής (ο οποίος νομοθέτησε το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο),τα αδέλφια Βλάχου (Χρήστος και Γιώργος) ο Σκουρλέτης Σταύρος (πρόεδρος πριν την χούντα) , ο Γεράσιμος Καλογεράτος (εμβληματική προσωπικότητα με περισσότερα από 50 χρόνια προσφοράς σε όλα τα αξιώματα),ο Γιώργος Αργυράκος, ο Γιώργος Ταγματάρχης, ο Στράτος Αλβανός, ο Σαλάτας ο Χάλαρης και πολλοί άλλοι .
*Το κείμενο γράφτηκε καλοπροαίρετα βασιζόμενο σε μαρτυρίες αξιόπιστων ανθρώπων της ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ. Για οποιαδήποτε παρατήρηση, αμφιβολία διαφωνία ή συμπλήρωση των γραφομένων είμαστε στην διάθεση σας.